Omul de afaceri Georgică Cornu estimează că, în doi – trei ani, ferma de sturioni pe care o are la Herneacova vă produse până la 40 de tone de peşte şi 500 de kilograme de icre negre, anual.
56 de bazine ale fermei de creştere a sturionului de la Herneacova au fost populate cu peşte nu demult.„Noi trebuia să încheiem acest proiect încă din ianuarie, dar din cauza crizei am avut probleme cu derularea finanţării. Asta ne-a întârziat puţin, pentru că vara e cam greu să găseşti puiet de sturioni”, spune Georgică Cornu, proprietarul grupului de firme Izometal-Magellan. Acesta este cofinaţator înr-un program euroean de peste 25 de milioane de lei, care a inclus construirea heleşteului de la Herneacova, pe o suprafaţă de 7,1 hectare, şi a halei cu instalaţiile aferente acvaculturii.
Întrebat care este piaţa pentru această fermă, omul de afaceri declară că este reprezentată de restaurante şi supernarketuri. Însă, precizează el, abia peste doi - trei ani ferma va începe să fie pe profit: „Abia peste doi ani vom vinde între 20 şi 40 de tone de carne de peşte pe an şi 500 de kilograme, până la o tonă de icre negre”.
Fiind considerată de piscicultori drept una dintre cele mai moderne din ţară, ferma de creştere a sturionilor de la Herneacova este destinată creşterii şi reproducerii sturionilor de Dunăre, în cadrul a şase sisteme cu apă recirculată, la care se adaugă o staţie de reproducere, bazată pe surse de energie regenerabilă. Întreaga fermă poate fi considerată astfel un mare “laborator” în care cercetători consacraţi pot să desfăşoare activităţi de cercetare sau de instruire practică în domeniul pisciculturii. Cega, păstruga şi nisetrul sunt specii de sturioni cărora le este alocat spaţiu de creştere, de la aceste specii obţinându-se nu numai o carne de calitate excepţională, dar şi caviar.
În plus, prezenţa heleşteului le va asi