Vineri seară, la două zile de la înlăturarea de la putere a primului preşedinte egiptean ales în mod democratic, Mohamed Morsi, simpatizanţii şi opozanţii fostului conducător s-au luat la bătaie pe străzile Egiptului, violenţele soldându-se cu cel puţin 36 de morţi şi aproximativ 1.000 de răniţi.
Cele mai importante confruntări au avut loc în Alexandria, unde 12 persoane au murit, şi în Cairo, unde alte opt şi-au pierdut viaţa, potrivit Ministerului egiptean al Sănătăţii.
Susţinătorii fostului preşedinte Morsi, aflat momentan în detenţie, au mărşăluit, vineri după-amiază, spre Piaţa Tahrir din Cairo, zona în care sunt concentraţi opozanţii preşedintelui înlăturat de la putere. Luptele dintre cele două tabere au început numaidecât, şi doar tancurile armatei au reuşit să separe cele două grupuri de manifestanţi. La câţiva kilometri depărtare, patru manifestanţi pro-Morsi au fost ucişi în timpul unui schimb de focuri cu forţele de ordine în faţa sediului Gărzii Republicane, în apropiere de palatul prezidenţial.
Şi de partea forţelor de ordine s-au înregistrat decese. Cinci poliţişti au fost ucişi de persoane înarmate în Sinai (nord-est), la scurt timp după ce un militar a fost ucis în apropierea frontierei cu Fâşia Gaza şi cu Israel.
Premierul „atomic“
Luptele nu se dau doar în stradă în Egipt, ci şi la nivelul conducerii provizorii. Sâmbătă, opoziţia şi agenţia oficială de presă dădeau ca sigură nominalizarea lui Mohamed ElBaradei, fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică şi reprezentant al opoziţiei, în funcţia de premier, însă preşedinţia egipteană a transmis că încă nu s-a luat o decizie în acest sens. Totuşi, consilierul preşedintelui interimar a declarat că ElBaradei este „cea mai logică alegere“. Într-un interviu acordat săptămânalului „Der Spiegel“, ElBaradei, laureat al premiului Nobel pentru Pace, a apreciat