IAȘI. Soprana Anita Hartig, în vârstă de 29 de ani, originară din Bistriţa, dar stabilită la Viena, unde cântă la Opera de Stat, spune că a început să fie apreciată ca artist abia după ce a părăsit România, în ţară nefiind susţinută suficient. Anita Hartig a fost vedeta Galei de închidere a stagiunii Operei Naționale Române din Iași, duminică, 30 iunie.
Anita Hartig, aflată acasă, la Bistriţa, în vizită la părinţii ei, a declarat corespondentului MEDIAFAX că a intrat în contact cu muzica de operă la vârsta de 17 ani, când o prietenă i-a oferit două CD-uri cu Maria Callas.
“Tot ce am vrut să fac, am făcut prin muncă proprie şi doar din curiozitate şi din iubire pentru muzică. Pentru mine, muzica este singura modalitate prin care pot să-mi exprim toate sentimentele pe care nu le pot exprima prin cuvinte simple. E o chestiune de curiozitate, de decizie, şi nu de bani. Nici eu nu am avut bani, dar prin muncă şi prin dorinţă şi prin vise extrem de mari şi înalte poţi să ajungi şi la fapte extrem de mari”, spune Anita Hartig.
Ea a absolvit Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj, iar după ce şi-a încheiat studiile academice Ioan Holender, pe atunci director al Operei de Stat din Viena, a auzit despre ea de la un critic şi i-a trimis un e-mail în care îi spunea că doreşte să-i asculte vocea. Din acel moment, totul s-a schimbat pentru artistă.
“De îndată ce ai plecat, toată lumea se pare că te adoră. Când eşti în ţară, nu prea eşti apreciat la justa valoare şi nu eşti susţinut suficient. Cum e să fii dincolo? Răspunderea e enormă. Lucrurile se desfăşoară în alt ritm şi la alt nivel şi mă refer la ceea ce ţine de organizare. Lucrurile mărunte sunt foarte bine pregătite. Nu trebuie să mă interesez eu ca şi artist dacă în sală sunt programe. Acolo, totul e la un alt nivel, foarte bun, artiştii sunt bine pregătiţi şi foarte modeşti şi dedicaţi. Fac