Devenit celebru aproape instantaneu în 2010, după ce a prezentat apa care „arde” la robinet ca urmare a extracţiei gazelor de şist prin fracturare hidraulică, Josh Fox revine acum cu „Gasland, partea a doua”.
Documentarul a avut premiera la Tribeca Film Festival şi va fi prezentat luni pe HBO, scrie New York Times. Mesajul său este că, în timp ce se duce o bătălie pentru reglementarea fracturării hidraulice, iar forţele anti-legiferare câştigă, mii de foraje sunt realizate folosind această metodă controversată.
Luna trecută, Environmental Protection Agency (EPA – agenţia de protecţie a mediului din SUA) a anunţat că nu va mai investiga problema contaminării apei din Pavillion, statul Wyoming.
Filmul mai arată înregistrări de la o reuniune a industriei de gaze, unde directorilor de relaţii publice li se spune să studieze manualul de contrainsurgenţă al Armatei, deoarece „avem de a face cu o insurgenţă”. Evident, e vorba de contestatarii gazelor de şist. Fox mai prezintă şi cum guvernul statului Pennsylvania a angajat o companie privată să monitorizeze protestatarii împotriva fracturării hidraulice. La final, pentru a demonstra tacticile dure la care recurg giganţii gazelor de şist, autorul face o căutare pe Google după numele său. Acolo, chiar înainte de linkul către Wikipedia, se poate observa că termenul „JoshFox” a fost cumpărat de către un grup al industriei, care vrea sa prezinte „Adevărul despre Gasland”.
New York Times ridică şi câteva semne de întrebare asupra echidistanţei documentarului, întrebându-se dacă n-ar fi fost o idee rea să se ia un interviu şi vreunui proprietar ce sprijină extracţia gazelor de şist sau dacă un căţel cu un picior lipsă, caree apare în film, şi l-a pierdut din cauza fracturării hidraulice.
Concluzia lui Fox este, însă, că forţele economice şi politice vor răspândi în curând fracţionarea hidraulică în în