Prăbuşirea avionului Boeing 777, al companiei Asiana Airlines, la aterizarea pe aeroportul San Francisco nu este un caz izolat. Scriitorul Malcolm Gladwell vorbeşte despre rolul pe care îl are moştenirea culturală în cazul prăbuşirii unor avioane coreene precum Avianca 052 şi Korean Air Flight.
Gladwell face referire la aspectele culturale demne de luat în considerare în capitolul intitulat „The Ethnic Theory of Plane Crashes” al volumului „Outliers: The Story of Success”.
Acesta notează: „Korean Air a avut mai multe prăbuşiri de avioane decât oricare altă companie din lume la sfârşitul anilor 90. Când ne gândim la prăbuşiri de avioane, ne gândim că, mai mult ca sigur, avionele implicate erau unele vechi sau aveau piloţi slab antrenaţi. Nu. Ei se străduiau, de fapt, cu o moştenire culturală, dat fiind faptul că cultura coreeană este una ierarhică”.
Coreenii sunt obligaţi să poarte un respect mare faţă de bătrâni şi superiori, iar, în cazul în care doi piloţi întâmpină o dificultate în timpul zborului, acest lucru poate duce la neînţelegeri, punctează Gladwell.
El a folosit drept studiu de caz faimoasa prăbuşire a unui avion Korean Air în GUam, când unul dintre piloţi face o greşeală, iar copilotul nu îl corectează.
Potrivit „Wall Street Journal”, cultura autoritară a Coreei se reflectă şi prin faptul că foştii piloţi militari sunt, mai degrabă, preferaţi decât civilii. „De multe ori, efectul a fost o fricţiune care dăunează muncii în echipă, calitate necesară pentru a zbura cu avione construite în vest”, menţionează William M. Carley.
Inabilitatea de a comunica informaţii importante este un factor din cauza căruia multe avioane s-au prăbuşit şi pe teritoriul Statelor Unite.