După 18 ani... Se redeschide procesul colecţiei de tablouri a regelui Carol I!
În 24 iunie, la Geneva s-a redeschis procesul pentru recuperarea celor 42 de tablouri de mare valoare din colecţia regelui Carol I, sortite - prin dispoziţie testamentară - "să rămână pentru totdeauna în ţară" - scoase, în 1947, de către Mihai şi duse în Elveţia.
A FOST ACUZAT - PE NEDREPT - CAROL AL II-LEA, ÎMPOTRIVA CĂRUIA S-A DESCHIS PRIMUL PROCES ÎN 1975 • DOI "EL GRECO" AU APĂRUT LA MADRID CU INDICAREA COLECŢIEI DE PROVENIENŢĂ • ÎN 198:5 S-AU DESCHIS LA DALLAS ŞI NEW YORK DOUĂ PROCESE ÎMPOTRIVA LUI MIHAI • STATUL COMUNIST N-A CHELTUIT NICI UN DOLAR PENTRU RECUPERAREA LOR. O DONAŢIE DE 50.000 DOLARI A FOST FĂCUTĂ DE UN PRESTIGIOS ROMÂN DIN DIASPORA (G.T.P.).
SENZAŢIONAL: ÎN 1985, DIN DISPOZIŢIA ELENEI CEAUŞESCU PROCESELE ŞI OPERAŢIUNILE DE RECUPERARE AU FOST ABANDONATE CERCETĂRILE AU FOST RELUATE ÎN 1991 DE AVOCATUL AMERICAN PAMFIL RI-POŞANU • ÎN 1992 ÎN URMA DISCUŢIILOR PURTATE CU MIHAI SE AJUNSESE LA UN ACORD DE PRINCIPIU, REJECTAT ULTERIOR.
"Libertatea" a mai scris despre peripeţiile colecţiei regale de tablouri şi despre eforturile de recuperare a ei. Iată, astăzi, în momentul când o nouă acţiune judecătorească a fost iniţiată, povestea acestei comori de multe zeci de milioane de dolari, lăsată prin testament, de Carol I, să rămână pentru totdeauna în ţară.
Primul proces s-a deschis la Lisabona, în 1975, împotriva moştenitorilor Iui Carol al II-lea, decedat între timp, considerându-se că au fost scoase din ţară de acesta. După cum ne relatează dl O.S.A., membru al comisiei însărcinate cu recuperarea colecţiei, s-a constatat, după moartea Elenei Lupescu, în 1977, că probele împotriva Iui Carol nu erau valabile şi că declaraţiile martorilor erau false. Fostul mareşal al Curţii, Ernest Urdăreanu, cu care dl O.S.A. a fost în contact permanent în anii 1982-1984