Noul acord pe care România intenţionează să-l încheie cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) va fi unul tot de tip preventiv, adică banii să poată fi folosiţi numai în situaţii excepţionale, afirmă consilierul guvernatorului Băncii Naţionale, Adrian Vasilescu.
El a explicat, astăzi, la Radio România Actualităţi, că precedentele două acorduri au fost utile pentru a trece mai uşor peste criză.
“În 2009 a fost primul acord. Cu acordul ăsta ne-am făcut treaba. A fost, practic, programul fundamental de ieşire din recesiune a României. Fără împrumutul acela de 20 de miliarde în care s-a produs şi o excepţie teribilă, Fondul Monetar Internaţional în 40 de ani de activitate niciodată nu a dat bani pentru acoperirea deficitului bugetar... S-a încheiat un al doilea acord care a cuprins o sumă de acoperire, care a rămas în casa de bani de la FMI şi de la Uniunea Europeană şi de la Banca Mondială. Acordul a fost de precauţie. Şi mai departe acum se discută tot despre un acord de prevenţie, care, tot aşa, va avea o sumă pusă undeva pentru zile negre, dacă s-ar întâmpla ceva”, a spus Vasilescu.
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu pe marginea scrisorii privind un nou acord cu FMI şi Comisia Europeană, după care documentul a şi fost trimis instituţiilor internaţionale. El a mai spus că decizia de a avea o nouă înţelegere de acest tip este asumată de guvern, de guvernatorul BNR şi de preşedintele ţării.
Sursa: RADOR