Polonia nu va putea adopta euro în anii următori, din cauza unui impas parlamentar care ar putea dura până în 2019, a indicat premierul polonez, Donald Tusk, într-un interviu pentru cotidianul Gazeta Wyborcza.
"Nu vom intra în zona euro fără să schimbăm constituţia. Nu avem majoritatea necesară în prezent, iar intuiţia îmi spune că nu o vom avea nici în mandatul următor", a spus Tusk.
Schimbarea constituţiei necesită sprijinul a două treimi din parlamentari, majoritate pe care guvernul nu o are, întrucât principalul partid de opoziţie, PiS, se opune adoptării euro.
Umătoarele alegeri parlamentare au loc în 2015, iar mandatele durează patru ani, astfel că procesul de aderare la euro ar putea rămâne blocat cel puţin până în 2019, a spus Tusk.
Cele mai recente sondaje de opinie arată că formaţiunea Platforma Civică a premierului Tusk se află la câteva procente în urma PiS, partid eurosceptic, în privinţa intenţiei de vot a populaţiei.
Polonia este obligată să adere la zona euro, prin tratatul de intrare la UE în 2004, dar nu există un termen limită pe care să fie obligată să-l respecte.
Tusk a declarat în 2008 că guvernul intenţiona ca ţara să adopte euro în 2011, dar între timp Varşovia a adoptat o strategie de aşteptare pentru a vedea cum evoluează criza uniunii monetare europene.
"În 2008, în mod clar am fost prea optimist. Scuza ar fi că la două săptămâni după a intrat în faliment banca Lehman Brothers şi a izbucnit criza", a spus Tusk.
Polonia este singurul stat membru UE care nu a intrat în recesiune în perioada crizei financiare internaţionale. Sondaje de opinie derulate în rândul polonezilor au arătat că populaţia se opune adoptării euro, iar ministrul de Finanţe, Jacek Rostowski, a declarat în aprilie că "nu există nicio grabă în privinţa intrării în zona euro". Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.