Edilii orădeni s-au exprimat clar în ce priveşte Piaţa Unirii. Neefiind un an electoral, protestele ecologiştilor, respectiv opoziţia societăţii civile cu privire la noul proiect de amenajare nu au cum să le încurce planurile, deci vocea străzii nu mai contează. Aceasta este trista concluzie la care s-a ajuns vineri seara, după cinci ore, în care peste 100 de orădeni au participat la dezbaterea „Oraşul se discută/Piaţa Unirii încontro?".
Într-un simulacru de dezbatere publică, administraţia orădeană încearcă impunerea unui proiect controversat pentru Piaţa Unirii. În această săptămână municipalitatea intenţionează să depună proiectul arhitectului Horia Gavriş la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest pentru obţinerea finanţării. Nefiind un an electoral, vocea societăţii civile, protestele ecologiştilor, nemulţumirile privind mutarea statuii lui Mihai Viteazul, criticile specialiştilor etc. nu au nicio valoare în faţa argumentului „pierdem finanţarea europeană".
Cu toate acestea, societatea civilă orădeană, şi aşa puţin vocală, a avut o încercare, tardivă din păcate, de a dezbate proiectul de amenajare a Pieţei Unirii. Peste 100 de orădeni s-au reunit vineri seara la cafeneaua Moszkva pentru a găsi un răspuns la viitorul acestui spaţiu. Deşi invitaţi, viceprimarul Mircea Mălan şi artizanul proiectului, Horia Gavriş nu au fost prezenţi. În schimb, nu au lipsit Ramona Novicov, critic de artă, arhitecţii Emodi Tamas (al cărui proiect a fost declarat, iniţial, câştigător), Szabo Anemari (care a participat la concursul, iniţial, de idei), Arnold Macalik (arhitectul care a reabilitat faţada Vulturul Negru şi a realizat proiectul parcării de pe Independenţei), Raluca Covăcescu, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Filiala Bihor, Dan Clinci, preşedintele filialei Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România, pictorul Horia Popa, ecologiştii Ann