Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale, a liniştit lumea în ceea ce priveşte devalorizarea monedei naţionale în raport cu euro. Încă nu este o problemă. Pentru el, cel mai îngrijorător este faptul că România a ajuns în coada clasamentului la consum, fiind devansată şi de Bulgaria, care ani la rând şi-a făcut un scop să ne depăşească. Nou intrată în UE, Croaţia ocupă locul 26.
Leul s-a depreciat accentuat luna trecută, pentru ca, pe 7 iunie, Banca Centrală să publice o rată de schimb de 4,5535 lei/euro, cel mai ridicat nivel începând cu octombrie 2012, informează rnews.ro. Deprecierea a continuat și la începutul lunii iulie, când moneda națională a oscilat în jurul valorii de 4,45 lei pentru un euro.
În pofida acestui trend negativ, consilierul guvernatorului Băncii Naționale, Adrian Vasilescu, spune că nu avem motive de panică. “Noi ne speriem când vedem că s-a produs o cădere a leului cu 5%… La 3-4-5% nu trebuie să ne facem probleme. Despre panică pe piața valutară nu am mai auzit de multă vreme în România”, a declarat Vasilescu la un post tv.
Statistici copleşitoare
Adrian Vasilescu a atras atenţia că ultimele date ale EUROSTAT pune România pe ultimul loc la consum. Statisticile europene referitoare la paritatea puterii de cumpărare (PPS) ne-au plasat, de-a lungul ultimilor ani, pe penultimul loc în UE, cu 49% din media comunitară, ultimii fiind bulgarii, cu 47%. Acum, EUROSTAT anunţă inversarea locurilor: românii au doar 48% din media PPS, în timp ce bulgarii au urcat la 49%.
“EUROSTAT-ul ne-a blagoslovit cu câteva tabele care m-au pus pe gânduri. Sunt lucruri care trebuie să ne revolte. Faptul că, în urmă cu doi ani sau trei ani, eram doar 27 de țări, iar noi eram pe 26 și Bulgaria pe 27. (…) Ei bine, la consum, România este acum pe 28, Bulgaria pe 27, și Croația pe 26”, a spus Adrian Vasilescu.
Potrivit d