Lovitura năpraznică a unui diagnostic necruţător, şocul psihic şi apoi fizic, revolta, trauma, chinul tratamentului dur, recuperarea greoaie, îndoiala, spaima permanentă, nesiguranţa şi lupta. Prea multe trăiri într-un singur enunţ? Gândiţi-vă cum e să treci prin ele.
Dacă aveţi pe cineva cunoscut lovit de această boală, trataţi-l cu toată înţelegerea. Controlaţi-vă, la rândul vostru, pentru a preîntâmpina afecţiunea. Care, depistată din timp, poate avea efecte minime.
Deloc de neglijat, cancerul la sân poate lovit atât femei, cât şi bărbaţi. E drept, un bărbat suferă de această boală, raportat la 100 femei.
„Tatăl meu a murit acum câţiva ani de cancer la sân. Avea 40 ani. I s-a spus că este primul caz din România. A fost tratat de alte afecţiuni până când i s-a descoperit adevărata boală. A murit fulgerător. Nici nu ne-am dat seama ce se întâmplă. Greu ne-am revenit“, mărturiseşte Mihai, un tânăr de 25 ani din Constanţa.
Datele sunt seci. Cancerul mamar este cel mai diagnosticat cancer la femei. Incidenţa în Uniunea Europeană este de 88,4 cazuri/100.000 persoane, iar în România este de 55,38 cazuri/100.000 persoane, dublându-se în 2008 faţă de 1988, când era de 25 la 100.000 de femei.
Mortalitatea a fost în 1960 de 11,2 cazuri la 100.000 femei, crescând până la 27,51 cazuri la 100.000 femei.
În prezent, în România sunt diagnosticate în fiecare an peste 10.000 paciente cu cancer de sân avansat sau metastatic. La Constanţa, 250 cazuri noi sunt diagnosticate în fiecare an.
„În mod cert, rata incidenţei acestei boli ar scădea semnificativ dacă s-ar pune accentul pe prevenţie, dacă s-ar pune un diagnostic timpuriu. Din păcate, în România încă se mai diagnostichează în stadii avansate, iar această tendinţă se observă şi în judeţul Constanţa. Diagnosticată într-un stadiu incipient, boala este vindecabilă, în schimb, diagnost