Un raport al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) care analizează tendinţele meteo globale şi regionale arată că Pământul a experimentat valori climatice fără precedent în perioada 2001-2010, scrie BBC.
Potrivit raportului citat, limitele temperaturii normale din unele zone au fost depăşite în perioada analizată, iar numărul deceselor cauzate de valurile de căldură a crescut, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în timpul verilor din Europa în 2003 şi din Rusia în 2010.
Decada 2001-2010, deşi a fost caracterizată de cele mai multe precipitaţii din 1901 (2010 fiind cel mai ploios an), au murit mai puţini oameni în inundaţii decât în decada precedentă.
În acelaşi timp, primii zece ani ai secolului 21 au fost cei mai „fierbinţi” pentru ambele emisfere, atât pe uscat cât şi la suprafaţa oceanului. Încălzirea record a fost însoţită de un declin rapid al gheţarilor din Oceanul Arctic, Groenlanda şi Antarctica. La nivel global, nivelul apelor a crescut în medie cu 3 mm pe an, aproape dublu faţă de trendul înregistrat în secolul 20, de 1,6 mm pe an. Nivelul oceanului planetar a crescut cu 20 cm faţă de anul 1880.
Deşi temperaturile pe glob şi-au încetinit creşterea după anii ’90, OMM raportează creşteri ale temperaturii care se datorează efectului de seră produs de societatea umană avansată.
„Variabilitatea climatului natural, cauzat în parte de interacţiunile dintre atmosferă şi oceane, înseamnă că unii ani sunt mai răcoroşi decât alţii. În medie, la nivel anual, curba temperaturii globale nu este una constantă. Pe termen lung, trendul este clar de creştere, mai ales în ultima perioadă”, a spus Michel Jarrau, secretar general OMM.
Cel mai călduros an a fost 2010, cu o temperatură medie estimată cu 0,54 grade Celsius peste media anilor 1961-1990, de 14 grade Celsius, urmat îndeaproape de anul 2005.
Rezultatele analizei