Termocentrala Rovinari nu s-a conformat cerinţelor de mediu conform condiţiilor impuse prin tratatul de aderare la UE. CE Oltenia nu a modernizat două grupuri ale termocentralei în 2011, conform cerinţelor impuse prin tratat. Deficienţele au fost expuse printr-o scrisoare de punere în întârziere venită din partea Comisiei Europene. Directorul APM Gorj, Nicolae Giorgi, a explicat ce nereguli s-au constatat la Termocentrala Rovinari.
Reporter: Ce neconformităţi au fost expuse de Comisia Europeană prin scrisoarea de punere în întârziere?
Nicolae Giorgi: România a primit o scrisoare de punere în întârziere, legat de judeţul Gorj, referirea este la Complexul Energetic Oltenia, respectiv Termocentrala Rovinari care trebuia să se conformeze cu două grupuri la nivelul anului 2011 şi două grupuri la nivelul anului 2013. Din motive tehnice s-a conformat cu două grupuri la nivelul anului 2011, numai că nu a fost respectat numărul cazanului care trebuia să fie conform, datorită unor condiţii tehnice. Scrisoarea de punere în întârziere face referire la depăşirea valorilor de SO2 în 2012 şi de pulberi. Din constatările noastre şi din planul naţional de reducere a emisiilor am constat că s-au încadrat pe amplasament în ceea ce priveşte nivelul de pulberi, fiind depăşiri doar la dioxid de sulf.
Rep.: Care credeţi că este motivul pentru care Termocentrala Rovinari nu s-a conformat cerinţelor de mediu?
N.G.: Unitatea a încercat să acţioneze pentru realizarea măsurilor de emisii. Toate acele cazane sunt identice din punctul de vedere al performanţelor tehnice, adică sunt cazane de 1030 tone abur cu turbine de 330 MW, deci sunt instalaţii identice care au emisii la fel. Operatorul se angajează că până la finalul anului 2013 va încerca să se conformeze 100%, în sensul că va realiza conformarea celui care are termen 2013, iar celălalt va fi oprit pentru m