Regizorul şi producătorul timişorean Florin Iepan, a organizat, la începutul acestei săptămâni, la Arad, evenimentul AraDocs, prin care a dorit să pună bazele unei comunităţi preocupată de rolul postului public de televiziune
Producatori de film şi exponenţi ai societăţii civile, alături de personalităţi şi reprezentanţi ai Societatii Române de Televiziune, au discutat la AraDocs un set de propuneri şi reguli care urmează să reglementeze relaţia dintre societatea civila şi postul public de televiziune.
„Am încercat să descoperim în ce măsura posturile private au preluat o parte din publicul şi misiunea publică a TVR şi care este disponibilitatea acestora de a colabora în viitor cu producătorii independenţi. Am analizat platforme hibride, public-private, cum este ITVS din SUA, în încercarea de a studia în ce măsură acest model de bussines poate fi propus şi în România”, a spus Florin Iepan.
La AraDocs a fost prezent şi Franz Grabner, de la televiziunea austriacă ORF, şi fostul manager general al televiziunii publice din Grecia-ERT, Kostas Spyropoulos. Concluzia a fost una singură. Dacă vor să supravieţuiască, televiziunile publice trebuie să producă puţin şi să difuzeze mai mult şi de calitate.
„Cu toţii, experţi străini, ong-işti şi producători am apreciat deschiderea către dialog a conducerii SRTV. Actuala echipă este singura care a avut curajul să inţieze în SRTV un proces de concediere colectivă. Dar ataşamentul faţă de valorile societăţii civile trebuie probat prin alocarea unor spaţii de emisie şi resurse financiare clare. În schimb, am aflat că producătorii de film trebuie să-şi ia adio de la o parte din contribuţia SRTV către Centrul Naţional al Cinematografiei. Echipa domnului Claudiu Săftoiu urmăreşte creşterea încasărilor din publicitate, respectiv cresterea audienţei printr-un efort de producţie internă de pr