Semnarea unui nou acord cu FMI în care să fie implicată şi Comisia Europeană are ok-ul şi chiar semnătura principalilor liderilor politici şi a BNR, în vreme ce, la nivelul economiştilor şi a mediului de business, ideea este chiar încurajată, faţă de anii trecuţi când mai existau şi reţineri faţă de demersuri similare.
Acum mai toţi analiştii economici văd într-un astfel de acord o garanţie pentru investitori că reformele structurale vor continua şi că restructurarea şi privatizarea companiilor de stat vor fi continuate.
Peste exact o săptămână directorul general al FMI Christine Lagarde ajunge la Bucureşti (în 15 şi 16 iulie), iar analiştii se aşteaptă ca autorităţile române să se folosească de acestă ocazie pentru a anunţa un nou acord stand-by cu Fondul din care, la fel ca în cazul acordului tocmai încheiat, să nu fie traşi bani, ci el să ofere doar o garanţie pentru pieţe că lucrurile nu vor devia şi că echilibrele economice vor fi bine supravegheate.
Premierul Victor Ponta a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că a avut o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu pe marginea scrisorii privind un nou acord cu FMI şi Comisia Europeană.
„Decizia de a avea un nou acord cu CE şi FMI e o decizie pe care o asumăm cu toţii, şi guvernatorul BNR şi Guvernul şi preşedintele (...) Am şi trimis scrisoarea, a fost aprobată de toată lumea, de guvernator, de Guvern şi de preşedinte şi ministrul de finanţe, domnul Chiţoiu şi cu guvernatorul au semnat deja scrisoarea către Comisia Europeană şi către FMI“, a susţinut Ponta. Acordul, spune premierul, va fi tot unul de tip preventiv.
Anterior, premierul anunţase că Guvernul va începe în această lună negocierile cu FMI pentru încheierea unui nou acord, după ce Consiliul Director al FMI a avizat, în urmă cu aproape două săptămâni, cu trei derogări, ultimele evaluări cu România din acordul încheia