Preparată într-o multitudine de combinaţii, arome şi culori, îngheţata este oricând, dar mai ales în sezonul cald, aliatul „dulce” al tuturor consumatorilor
Nicio vară nu poate fi imaginată fără cremosul desert. În magazine, oferta sortimentelor de îngheţată este generoasă, de la clasica îngheţată de ciocolată sau vanilie până la îngheţata pentru diabetici, dar mai sănătos este, dacă timpul îţi permite şi te pricepi, s-o prepari în casă. Piaţa, cu bogăţia ei de fructe variate, parfumate şi frumos colorate, oferă tot atâtea ingrediente pentru îngheţate dulci, aromate, răcoroase. Dacă ai la îndemână fructe proaspete, smântână, frişcă şi lapte nesmântânit, eventual un robot de bucătărie care să-ţi uşureze munca, la treabă!
Îngheţată de piersici
Ingrediente: ½ kg pulpă piersici zemoase, 4 linguriţe făină, 500 ml lapte, 150 g zahăr tos, esenţă de lămâie, vanilie.
Preparare: Se fierb împreună, într-o cratiţă, laptele, zahărul şi făina (turnată în ploaie, puţin câte puţin) şi se amestecă bine, până devine consistentă. Se pune la frigider. Piersicile, curăţate de sâmburi şi de coajă, se pasează cu mixerul. În crema răcită se încorporează fructele pasate, vanilia şi esenţa de lămâie. Îngheţata de piersici trebuie ţinută 3-4 ore la congelator înainte de a fi servită.
Parfait de fructe
Ingrediente: 100 g căpşuni, 200 g zmeură, 50 g biscuiţi cu cocos, 2 linguri zahăr pudră, parfait gata preparat, 2 linguri lichior de migdale.
Preparare: Se pun biscuiţii într-o pungă de plastic şi se sfărâmă cu sucitorul. Se trece prin sită zmeura şi se adaugă 1 lingură zahăr pudră. Restul fructelor se pun în alt vas împreună cu o lingură de zahăr pudră şi se zdrobesc cu furculiţa. Separat, se pune ½ din cantitatea de parfait într-un vas şi se adaugă lichiorul de migdale şi biscuiţii. În cantitatea de parfait rămasă se încorporează fructele zdrobite