Guvernul trebuie să decidă în săptămânile următoare pe ce cifră de creştere economică va miza anul acesta, după ce Institutul Naţional de Statistică (INS) a confirmat evoluţia surprinzătoare a economiei din primul trimestru (plus 2,2%) şi analiştii şi-au modificat în sus prognozele.
Noua prognoză oficială de creştere economică ar putea apărea luna viitoare în contextul în care tot atunci este aşteptată şi o rectificare bugetară.
Actuala prognoză oficială de creştere economică pentru anul acesta este de 1,6%, în timp ce majoritatea analiştilor şi-au modificat recent estimările la 2-2,2% şi nu este exclus un avans al PIB de 2,5% dacă exporturile îşi vor continua trendul pozitiv şi în condiţiile în care se prefigurează un an agricol bun.
Întrebarea este însă în ce măsură o creştere economică mai mare se va reflecta şi în creşterea încasărilor la bugetul de stat? Şi aceasta în condiţiile în care o creştere mai accelerată va fi determinată mai mult de agricultură, care este slab fiscalizată, şi de exporturi, dar mai puţin de consum.
Evoluţia consumului se reflectă mai rapid în încasările la buget în condiţiile în care taxa pe valoarea adăugată (TVA) reprezintă un sfert din veniturile bugetului general consolidat, iar accizele reprezintă peste 10%.
INS a confirmat săptămâna trecută datele provizorii din iunie privind creşterea economiei din primul trimestru, de 2,2% faţă de T1 2012 şi 0,7% comparativ cu T4 2012, ca serie brută. La creşterea PIB din T1 au contribuit toate ramurile economiei, cu excepţia agriculturii, care a avut o contribuţie negativă. Analiştii se aşteaptă în T2 la o creştere similară a PIB.
Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 08.07.2013
Guvernul trebuie să decidă în săptămânile următoare pe ce cifră de creştere economică va miza anul acesta, după ce Institutul Naţional