Sălăjenii care deţin păduri în arii protejate vor beneficia, începând de anul viitor, de compensaţii băneşti în condiţiile în care nu pot recolta material lemnos.
Ministrul delegat pentru Păduri, Ape şi Piscicultură Lucia Varga a declarat că începând de anul viitor, proprietarii de terenuri împădurite situate în arii naturale protejate şi parcuri naţionale vor primi compensaţii. „Prin această Hotărâre de Guvern şi modificările de la Codul silvic respectăm practic dreptul de proprietate pentru că, până acum, aceşti proprietari nu şi-au putut exercita dreptul care era îngrădit din cauza ordonanţei privind ariile protejate. Trebuie să găsim un echilibru - pe de o parte să respectăm dreptul de proprietate, iar pe de altă parte să protejăm biodiversitatea”, a declarat ministrul delegat Lucia Varga.
Sprijin de până la 200 de euro
Oficialul guvernamental a menţionat că la nivelul ministerului s-a finalizat metodologia de acordare a acestor compensaţii a căror valoare variază între 40 şi 200 de euro pe hectar anual, în funcţie de valoarea pe care o are pădurea. Potrivit sursei, compensaţiile vor fi acordate începând cu data de 1 ianuarie 2014. În acelaşi context, ministrul delegat pentru Păduri, Ape şi Piscicultură a anunţat că s-a decis ca începând din toamna acestui an să se aloce din fondul de ameliorare, prin intermediul primăriilor şi consiliilor judeţene sumele necesare pentru împădurirea unor suprafeţe de teren. „Vom începe acest proiect în Lunca Dunării, pentru că aici suprafaţa de perdele forestiere este mică, sub 10 la sută”, a menţionat ministrul delegat Lucia Varga. De asemenea, oficialul guvernamental a afirmat că au fost finalizate hărţile de inundabilitate, acest proces fiind prima fază a realizării hărţilor de risc. „În acest moment avem în circuit de avizare şi săptămâna viitoare vom avea o Hotărâre de Guvern pentru aprobarea me