Complexul energetic Hunedoara, format din termocentralele Mintia si Paroseni si minele viabile din Valea Jiului, stã pe nisipuri miscãtoare. Prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu l-a catalogat drept o „solutie pompieristicã”.
CEH nu reprezintã o structurã sustenabilã. Poate rezista pe piata energeticã doar în anumite conditii stricte pentru cã a fost înjghebat în grabã. Prefectul Sorin Vasilescu spune cã, de fapt, CEH nu stã pe piatã, asa cum este el la ora actualã. „Din pãcate, mienritul încetul cu încetul se va reduce. Din punct de vedere al mineritului suntem într-o situatie destul de criticã, pentru cã, în momentul în care cele douã companii energetice la nivel national nu au putut fi înfiintate, s-a gãsit aceastã solutie, de înfiintare a Complexului Energetic Hunedoara, da-r aceastã solutie nu s-a gãsit pe baza unui studiu de piatã, ci pur si simplu pompieristic”, a spus Vasilescu. Prefectul a explicat cã, doar la un consum mediu de 8000 – 8.500 MW/ h poate sã fie competitiv si poate sã vândã energie pe piata energeticã nationalã. Sansa CEH ar constitui-o adoptarea Legii Holdingului, asa încât entitatea economicã sã poatã sã fie inclusã într-un holding energetic, împreunã cu hidrocentralele de la Portile de Fier, si astfel sã aibã viabilitate, a explicat oficialul mentionat.
Complexul Energetic Hunedoara a luat fiintã la 1 noiembrie 2012, în urma fuziunii societãtilor Electrocentrale Deva si Electrocentrale Paroseni. Capitalul social al CE Hunedoara S.A. este de 203.396.080 lei si este detinut de statul român prin Ministerul Economiei în proportie de 100%. Societatea este consideratã singurul mare producãtor de energie electricã din zona de centru si nord-vest a tãrii si înglobeazã si cele patru mine viabile din Valea Jiului, respectiv Lonea, Livezeni, Vulcan si Lupeni.
Carmen Cosman Share
Complexul energetic Hunedoara, format d