Românii care o duc cel mai bine trăiesc în Bucureşti, Ilfov sau Banat şi muncesc în industria petrolului, tutunului sau IT. La polul opus se află moldovenii şi dobrogenii, care lucrează în industria hotelieră sau agricultură.
În mai, românii au primit în mână un salariu mediu de 1.611 lei, cu 50 de lei mai mic faţă de luna precedentă. Cele mai mari câştiguri s-au înregistrat în industria petrolului, cărbunelui şi alte activităţi extractive, unde salariul mediu a depăşit 4.000 de lei.
Piloţii şi IT-iştii, pe picior mare
Alt domeniu bănos este cel al transporturilor aeriene, fie că vorbim de piloţi, personal de bord sau funcţionari, unde salariul mediu a fost, în luna mai, de 3.813 lei. Şi românii care lucrează în asigurări şi intermedieri financiare au câştigat bine - 3.597 de lei, dar şi cei din telecomunicaţii şi IT (2900-3.449 lei). Salariile în aceste domenii pot ajunge şi la câteva mii de euro.
De cealaltă parte, lucrătorii din industria hotelieră sau restaurante, de la ospătari la menajere, au încasat cele mai mici salarii- 863 de lei. Veniturile acestora se rotunjesc însă cu bacşişul primit de la clienţi. Nu acelaşi lucru se poate spune despre muncitorii din fabricile de confecţii, al căror salariu mediu a ajuns la 985 de lei, fără posibilitatea de „rotunjire”.
Salarii mici s-au înregistrat şi în sectorul bugetar- în Sănătate, Învăţământ, Asistenţă socială. Profesorii au câştigat cu 2,7% mai bine faţă de luna precedentă, ajungând la un salariu mediu de 1.529 de lei, ca urmare a plăţii cu ora a personalului sau a acordării unor prime în universităţi.
Oltenii vin din spate
În clasamentul pe regiuni, cele mai mari salarii medii au fost, în 2011 (ultimele date), în Bucureşti-Ilfov (peste 2.000 de lei), urmat de Vest şi Oltenia (în jur de 1.300 de lei). La coadă s-a clasat Moldova, cu 1.100 de lei. În ceea ce priveşte potenţialul