Acţionarul majoritar al SC Metalica SA Oradea este, începând din acest an, milionarul gălăţean Cătălin Chelu. Supranumit "rechinul bursei", afaceristul e anchetat pentru tunuri prin tranzacţii cu titluri de stat şi judecat pentru o mită destinată fostului secretar de stat în Ministerul de Interne, chestorul Valentin Fătuloiu, mutat de anul trecut din Capitală ca şef al Poliţiei de Frontieră Oradea.
BIHOREANUL a descoperit că vânzarea fabricii a fost orchestrată de fostul acţionar principal, Gheorghe Vida, după ce, în prealabil, a căpuşat-o ani la rând, provocându-i şi o pagubă de 2 milioane euro cu cecuri fără acoperire. Individul a scăpat de răspundere pe motiv că, atenţie, n-ar fi dat intenţionat tunul, ci fiindcă e... criză!
Marea privatizare
Ajunsă la venerabila vârstă de 64 de ani, Metalica este printre puţinele întreprinderi comuniste orădene rămase în picioare. Înfiinţată în 1949 sub denumirea de Cooperativa Meşteşugărească Minszki Lajos, după numele unui comunist ungur, fabrica a devenit Metalica din 1963, iar aragazuri produce din 1972, când a lansat primul model de maşină de gătit cu gaz cu cuptor înalt.
După 1989, Metalica a continuat să funcţioneze, fiind privatizată în 1996, când acţionari au devenit salariaţii firmei şi "cuponarii", cetăţenii "împroprietăriţi" de stat în primii ani de după Revoluţie. Cel mai important dintre cei 2.800 de acţionari a devenit Gheorghe Vida, fost angajat al fabricii, la vremea respectivă patron al Santol, firmă de distribuţie electrocasnice, care comercializa şi produsele Metalica. Atât personal, cât şi prin Santol, Vida a cumpărat 32% din totalul acţiunilor, astfel că în 2008 a devenit preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA) al societăţii.
Pentru cine votezi?
Din acel moment, afaceristul s-a făcut stăpân pe întreaga fabrică. Şi-a pus oamenii de încredere în funcţii cheie, iar c