Unul din cele mai ample planuri de concedieri ar putea creşte vertiginos pierderile Poştei Române, odată ce compania va plăti salariile compensatorii. Sursa: LIBERTATEA
Cele 3.650 de concedieri pregătite la Poşta Română sunt o misiune grea pentru Guvern. Salariaţii care pleacă vor trebui să încaseze circa 70 de milioane de lei, în total, de la compania de stat, sub formă de salarii compensatorii, ceea ce ar dubla pierderile anuale ale acesteia. O alternativă ar fi ca disponibilizaţii să primească banii de la bugetul de şomaj, prin ordonanţa 36/2013, fonduri de care statul nu se ştie dacă dispune însă.
Pierderile cresc cu 150%
Salariaţii care îşi vor pierde locul de muncă ar urma să primească, în medie, între 18 şi 20 de salarii compensatorii, calculate în funcţie de salariul de bază la încadrare, a declarat pentru EVZ Ionel Oţelea, reprezentantul sindical.
Cei mai mulţi dintre aceştia sunt „factori oficianţi”. Compensaţiile vor fi de circa 20.000 de lei, brut, per angajat, deci aproximativ 70 de milioane de lei, în total. Numai anul trecut, pierderile companiei de stat au urcat la circa 50 de milioane de lei. Plata celor 70 de milioane de lei salarii compensatorii (dintre care 45 de milioane numai anul viitor) înseamnă 150% din valoarea acestor pierderi. Scoasă lunile trecute la vânzare, compania nu a reuşit să atragă niciun investitor, tocmai din cauza situaţiei financiare precare, aşa încât adâncirea pierderilor va fi o piedică în calea viitoarei privatizări.
Plata de la buget
Există şi alternativa achitării compensaţiilor din bugetul de şomaj. Guvernul ar trebui să emită o hotărâre prin care să decidă ca salariaţii Poştei să beneficieze de prevederile OUG 36/2013. „În această situaţie, Poşta nu mai plăteşte salarii compensatorii, iar disponibilizaţii încasează circa 1.100 – 1.200 de lei net, lunar”, ne-a spus Oţelea. Majoritatea disp