Stilul de viaţa, alimentaţia, sedentarismul sau bolile cronice sunt cauzele pentru care oamenii suferă de constipaţie. Constipaţia înseamnă o lipsă a scaunului atunci când în colon se acumulează foarte multe reziduuri şi nu se elimină prin defecaţie. Constipaţia apare şi atunci când o persoană suferă de boli de ficat şi intestine, când are o alimentaţie greşită sau este sedentară. Însă, înainte să fugi la farmacie după laxative care pot da şi reacţii adverse, încearcă remedii naturiste şi adoptă, pe termen lung, o dietă alimentară adecvată problemei cu care te confrunţi.
Pe termen scurt, laxativele pot constitui o soluţie, însă în timp, acestea nu sunt recomandate, pentru că pot produce o complicaţie supranumită „sindromul colonului leneş”. Colonul devine dependent de medicamente şi nu mai ştie cum să funcţioneze în lipsa lor. În plus, laxativele împiedică absorbţia anumitor nutrienţi şi afectează tractul intestinal. Pot provoca balonare, diaree şi deshidratare. Fibrele sunt extrem de importante în dieta unei persoane sănătoase, dar mai ales a uneia care se confruntă cu probleme ale digestiei, însă degeaba consumi fibre insolubile dacă nu le dai şi apa pe care să o absoarbă. Dacă fibrele provin din fructe şi legume, problema este rezolvată fiindcă aceste alimente conţin şi apă. Dar dacă iei suplimente cu fibre sub formă de pastile sau mănânci tărâţe, atunci ai absolută nevoie de apă. În lipsa lichidelor, fibrele în cantităţi mari pot să formeze scaune tari imposibil de eliminat, deci efectul e invers.
Cauze
Alimentatia inadecvată, bogată în grăsimi şi săracă în fibre – cea mai frecventă cauză;
Unele sindroame neurologice;
Afectări organice: megacolon, dolicocolon;
Pudoarea, jena pentru actul defecaţiei (de exemplu la cei care se mută într-un alt mediu de locuinţă, alţi oameni, chirie etc.);
Lipsa hidratării corecte – cei care b