Scris de Călin Corpaş - Bihorul întră în febra gazelor de şist. O firmă caută acordul proprietarilor pentru prospecţiuni, în perimetrul petrolier Tria.
În Bihor, începe căutarea controversatelor gazelor de şist. O firmă cu sediul la Budapesta – Acoustic Geophysical Services (AGS) – va căuta să-i convingă pe preoprietarii terenurilor din perimetrul EX-2 Tria să accepte punerea la dispoziţie a terenurilor pentru prospecţiuni seismice. Este un prim pas spre exploatarea acestor hidrocarburi din subsolul Bihorului. AGS lucrează pentru NIS Petrol România – compania sârbească, subsidiară Gazprom – care a concesionat de la ANRM perimetrele de exploatare de la Tria şi Băile Felix. Pentru primul dintre ele există şi acordul Guvernului.„Totul e la suprafaţă”
„Identificăm proprietarii, intrăm în contact cu primăriile, care ne ajută să luăm adresele lor. Sunt reacţii pro şi contra. Lumea nu e încă bine informată şi din cauza asta merge un pic mai greu. Am intrat şi suntem în discuţii şi cu Consiliul Judeţean. Ei ne-au cerut informații – cum e tehnologia, ce se foloseşte”, ne-a declarat Mihai Atofanei, reprezentantul AGS, transmiţând că s-a discutat deja cu primăriile Biharia, Sălard şi Cetariu.
L-am întrebat pe Atofanei în ce constă procedura de colectare a datelor seismice. „Sunt întinşi nişte senzori pe aliniamente prestabilitice, legate prin cabluri. Apoi, mergem cu maşinării, denumite Vibrotech, de dimensiunea unor combine agricole, care pun unde în pământ. Propagarea undelor este înregistrată de senzorii pe care îi întindem noi, în prealabil. Totul e la suprafaţă. Nimic nu se întâmplă la subsol”, asigură Atofanei, adăugând că un Vibrotech are asupra terenului „acelaşi impact ca o Glorie ce seamănă grâul”. „Pe teren rămâne urma unor cauciucuri cu 80-90 centimetri lăţime”, mai precizează omul AGS. Cei ce îşi vor da acordul pentru a se recolta date seismice de pe