În Dolj, 52 de copii decedaţi au primit alocaţii, 50 de mame care aveau venituri au încasat indemnizaţie de creştere a copilului, iar 549 de persoane au primit ajutor social, deşi aveau terenuri şi au încasat de la APIA subvenţii agricole. Astfel, au intrat necuvenit în buzunarele unor beneficiari 2.332.000 de lei, prejudiciu care trebuie recuperat.
Învăţaţi să stea cu mâna întinsă la bugetul de stat, mulţi dintre doljeni s-au gândit că este bine să mai scoată un ban de pe urma propriilor copii, chiar şi după decesul lor. Astfel, 52 de doljeni au încasat ani la rând alocaţia copiilor morţi, fără să anunţe la primăriile de care aparţin sau la instituţia care le făcea plăţile - AJPIS Dolj. Deşi copiii erau decedaţi, părinţii ascundeau acest lucru din diverse motive. Inspectorii de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Dolj au primit din partea unei mame o scuză uluitoare. Femeia a declarat că soţul o bătea şi o obliga să ascundă decesul propriului copil, ca să încaseze alocaţia. „Inspecţia Socială a efectuat un control pentru perioada 1.01.2013 - 28.02.2013, control bazat pe analiza de risc privind alocaţiile pentru copii. Baza de date ne-a fost transmisă de la ANPIS Bucureşti. Existau două suspiciuni: cazuri în care aveam beneficiari copii decedaţi şi cazuri de beneficiari cu vârsta mai mare de 18 ani. S-a descoperit că, în 52 de cazuri, copiii erau decedaţi, iar părinţii încasau necuvenit alocaţia acestora. Prejudiciul este de 63.100 de lei“, a declarat Marius Simcelescu, directorul AJPIS Dolj.
S-a ajuns aici din vina primăriilor din localităţile în care s-a înregistrat decesul micuţilor, fiindcă acestea aveau obligaţia să transmită Agenţiei decesul persoanei minore. Numai în acest fel plăţile ar fi putut înceta la timp. O altă cauză este lipsa de comunicare dintre primării, în situaţia în care un minor a decedat într-o altă lo