Majoritatea o consideră doar o destinaţie de vacanţă şi aleg să se relaxeze vara la ţărmul mării doar ca să se bronzeze sau să înoate, fără să ştie că atunci pot a trata o mulţime de probleme de sănătate. Potrivit specialiştilor în recuperare medicală şi balneoreflexoterapie, o simplă alergare pe malul mării prin apă, îngropatul în nisip sau un masaj cu nămol îţi pot îmbunătăţi circulaţia periferică, te pot ajuta să scapi de retenţia de apă şi de durerile articulare.
Cura heliomarină
Plimbările de-a lungul plajei, dimineaţa ori seara, reprezintă adevărate cure, asigurând o tonifiere a organismului, dar şi un somn mai liniştit şi mai plăcut. ”De vină” sunt aerosolii marini care se formează prin spargerea valurilor în larg sau prin lovirea lor de ţărm şi de diguri. Aceştia sunt încărcaţi electric şi se răspândesc până la distanţe de cinci până la 100 de metri de ţărm.
Ce afecţiuni tratează. E indicată în alergii, catar respirator, astm bronşic, rinofaringite, sinuzite sau laringotraheite. Pentru o şi mai mare eficienţă în tratarea acestor afecţiuni, plimbările pe malul mării pot fi asociate cu o cură de inhalaţii sub supraveghere medicală.
Talasoterapia
Acţionează prin factorul chimic exercitat de apa de mare, factorul termic şi factorul mecanic, constituit de atingerea valurilor şi de presiunea hidrostatică produsă de acestea. Practicată sub forma alergării prin apă, pe malul mării sau prin reprize de mers alert prin apă, ceva mai departe de mal, talasoterapia influeţează direct circulaţia periferică venoasă.
Ce afecţiuni tratează. Se recomandă în special persoanelor cu tot felul de sensibilităţi, cu probleme de circulaţie, în cazul tulburărilor de creştere, cu meteosensibilitate sau predispoziţii la infecţii ale aparatului respirator şi persoanelor care au carenţe de iod. De asemenea, valurile şi nisipul te scapă de durerile artic