Mai întâi Nicaragua, apoi Venezuela, şi ulterior Bolivia i-au oferit americanului Edward Snowden azil politic, după ce acesta a fost refuzat de mai multe state europene, dar şi de Brazilia şi India.
Oferindu-i public azi fostului consultant al serviciului american de securitate NSA, cele trei sfidează încă o dată, în mod făţiş, Statele Unite, cu care au, pe de o parte, importante schimburi economice, dar pe de alta relaţii politice tensionate, comentează France Presse.
"SUA spionează întreaga lume"
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro i-a oferit vineri azil fostului consultant al NSA. Washingtonul cere arestarea acestuia, pentru că a dezvăluit detalii despre programele secrete americane de spionaj. "În numele demnităţii Americii, am decis să-i ofer azil umanitar lui Edward Snowden", a declarat Maduro la o paradă militară de marcare a zilei independenţei Venezuelei. "Este un tânăr care a spus adevărul, în spiritul rebeliunii, despre cum SUA spionează întreaga lume", a afirmat el.
În vârstă de 30 de ani, fostul colaborator al Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) a SUA s-ar afla în zona de tranzit a aeroportului internaţional Şeremetievo din Moscova. Oficialii ruşi l-au ţinut la distanţă pe Snowden de la sosirea sa de la Hong Kong la 23 iunie, spunând că zona de tranzit unde stau pasagerii între zboruri este teritoriu neutru, iar el se va afla pe teritoriul Rusiei numai dacă trece de controlul paşapoartelor.
Complicaţii logistice
Nu se ştie pentru moment cum va reacţiona Snowden la oferta lui Maduro, nici cum va ajunge în Venezuela dacă ar accepta.
Nu există zboruri directe între Moscova şi Caracas, iar ruta obişnuită implică schimbarea avionului la Havana. Nu se ştie dacă autorităţile cubaneze l-ar lăsa să tranziteze. Dat fiind scandalul ţinerii la sol, la Viena, a avionului preşedintelui bolivian în