Reţeta-minune a unui act normativ: se iau din belşug fraze dintr-un alt proiect legislativ, iniţiat cu puţin timp în urmă de câţiva colegi parlamentari, se rescriu anumite cuvinte, apoi se adaugă articolele proprii. Din păcate, acest lucru chiar se întâmplă în România.
Anul acesta s-au depus la parlament două proiecte ce vizează, concret, acelaşi lucru: o nouă lege a apiculturii. Primul act legislativ, printre ai cărui iniţiatori se află parlamentarii Nini Săpunaru (PNL), Kelemen Atilla (UDMR) şi Vasile Iliuţă (PDL), a fost înaintat la Senat pe 5 februarie. O lună mai târziu, a fost înregistrat pentru dezbatere, tot la Senat, cel de-al doilea proiect pentru legea apiculturii, realizat de alţi şase parlamentari, majoritatea de Tulcea, printre care şi Vasile Gudu (PDL) şi Octavian Motoc (PNL). Surprinzător însă, în cel de-al doilea proiect se regăseşte, cuvânt cu cuvânt, o parte considerabilă din primul act normativ.
Primele paragrafe, identice
Expunerea de motive a celui de-al doilea proiect privind legea apiculturii cuprinde numeroase fraze plagiate (vezi facsimil). Iniţiatorii documentului oficial au “împrumutat” şi una dintre ideile care apar în expunerea de motive a primei iniţiative legislative, respectiv scutirea apicultorilor de la plata unei taxe, pe care au transformat-o în articol de lege.
Primul proiect legislativ (foto stânga) şi cel în care metoda copy-paste e la ea acasă
Aproape trase la indigo
Iniţiatorii celui de-al doilea proiect pentru schimbarea Legii apiculturii par să se fi inspirat nu doar din expunerea de motive a colegilor din parlament, ci şi din actul normativ realizat de aceştia din urmă. Astfel, există articole de lege similare în ambele iniţiative legislative ce vizează, printre altele, semnificaţia anumitor t