O defecţiune la o instalaţie de recuperare a sulfului, de la Rompetrol, a „parfumat“, sâmbătă seară, staţiunea Mamaia şi mai multe cartiere din Constanţa
Potrivit specialiştilor de mediu, în concentraţii mari sulful este periculos
Sâmbătă seară, un miros persistent şi intens i-a luat prin surprindere pe constănţenii din mai multe cartiere ale oraşului, dar şi pe turiştii aflaţi în staţiunea Mamaia. Sute de apeluri s-au primit la mai multe instituţii de control, oamenii reclamând odorul greu care nu le permitea să deschidă ferestrele. În unele cartiere din oraş mirosul a dispărut abia spre dimineaţă, deoarece vântul l-a purtat spre alte zone, dar în altele s-a resimţit chiar şi duminică.
Apeluri de urgenţă prin care se reclama mirosul greu, s-au primit la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, la Agenţia pentru Protecţia Mediului, la Garda de Mediu etc.
Surse din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului spun că s-au primit reclamaţii şi la specialiştii instituţiei, care au bănuit din primele clipe că este vorba despre o defecţiune a instalaţiei de desulfurare de la Grupul Rompetrol Rafinare din Năvodari. Drept consecinţă, duminică dimineaţă, o echipă a Agenţiei pentru Protecţia Mediului a luat probe pentru a analiza de la ce provine mirosul puternic de hidrogen sulfurat. Aceleaşi surse susţin că reprezentanţii Grupului Rompetrol nu au anunţat în week-end că au avut probleme la instalaţia de desulfurare.
Pe de altă parte, deoarece nu există dispecerat de urgenţă în cadrul A.P.M., oficialii Rompetrol ar fi putut să-i anunţe doar pe specialiştii de la care au datele de contact sau să fi trimis un anunţ prin e-mail. Cum la A.P.M. nu lucrează nimeni în week-end, doar în această dimineaţă se va afla dacă s-a primit vreo înştiinţare de la potenţialul poluator. Cel mai probabil, mirosul de hidrogen sulfurat a fost adus din Năvodari în staţiun