Bursa de la Bucureşti a crescut uşor, cu 0,2%, pentru a doua zi consecutiv, într-o piaţă unde tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi două deal-uri cu titluri BRD (BRD) au asigurat peste trei sferturi din lichiditatea de doar 10,6 milioane lei.
„Pieţele emergente şi de frontieră sunt cele mai afectate atât din punctul de vedere al rulajelor, dar şi al ritmului de evoluţie. Spre exemplu, indicii din China şi Brazilia au scăzut cu peste 20% din maximele atinse în urmă cu câteva luni, în timp ce pe piaţa de la Bucureşti rulajele s-au diminuat. Strict, pe piaţa noastră am putea considera şi o serie de aspecte care au redus interesul investitorilor. În primul rând, acordul cu FMI a fost încheiat şi vor urma negocieri pentru un nou acord, iar indulgenţa FMI în evaluarea acordului terminat s-ar putea transforma în negocieri dificile pentru o nouă înţelegere, România trebuie să implementeze în continuare o serie de reforme structurale. Totodată, au fost anunţate listări ale unor pachete la companii controlate de stat. Am putea asista la o revenire temporară a volumelor în momentul IPO de la Nuclearelectrica (ofertă publică iniţial în vederea listării - n.red.). Însă o revenire sustenabilă a volumelor este dependentă de depăşirea incertitudinilor macrofinanciare externe, precum şi de încheierea unui nou acord cu FMI şi măsuri concrete în direcţia dezvoltării pieţei de capital“, a declarat Andrei Rădulescu, analist la Broker Cluj.
Alţi factori care au influenţat pieţele internaţionale în ultima perioadă sunt „războiul valutar mocnit între principalele blocuri economice“, în contextul divergenţelor economice dintre acestea, precum şi problemele structurale cu care se confruntă economiile emergente, potrivit analistului.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,35%.
Totodată, in