Parfumate, zemoase şi gustoase, piersicile conţin un procent mare de fibre, vitamine şi substanţe minerale, aşa că merită să le consumăm în această perioadă.
Piersicile au importante proprietăţi terapeutice deoarece au vitamina C şi provitamina A, dar şi vitaminele B3, B5 şi E. De asemenea, mai conţin fier, magneziu, fosfor, cupru, zinc, iod, potasiu şi seleniu, dar şi fitonutrienţi, antioxidanţi şi carotenoizi. Aşadar, 100 de grame de piersici conţin: 40 de calorii, 87 de grame de apă, un gram de fibre, 8 grame de carbohidraţi, 160 mg de potasiu, 30 de mg de vitamina C, 0,5 mg de vitamina E, 100 micrograme de betacaroten, 16 mg de magneziu şi 7 mg de calciu.
Efectele curative ale piersicilor:
1. Prin conţinutul bogat de fibre, piersicile sunt indicate persoanelor care au probleme digestive, un tranzit intestinal dificil. Ele favorizează digestia, înlătură constipaţia şi au un efect benefic împotriva hemoroizilor.
2. Antioxidanţii din aceste fructe inactivează radicalii liberi şi menţin integritatea celulei, astfel că piersicile luptă împotriva apariţiei cancerului şi afecţiunilor cardiovasculare.
3. Tot prin conţinutul de antioxidanţi, piersicile întârzie procesul de îmbătrânire şi ajută la menţinerea frumuseţii tenului.
4. Efectele benefice ale piersicilor sunt recunoscute şi în cazurile de litiază urinară, probleme ale ficatului, reumatsim şi gută, datorită acţiunii diuretic-depurative.
5. Au un efect energizant, înlătură oboseala, întăresc imunitatea organismului şi sunt foarte indicate persoanelor care suferă de anemie. Prin conţinutul de fosfor ajută şi la echilibrarea sistemului nervos.
6. Reduc conţinutul de colesterol din sânge şi sunt indicate în cazul anemiilor, dar şi al afecţiunilor renale (nefrită, calculi renali).
7. Au un efect benefic şi împotriva astmului, bronşitei, tu