Posibilitatea denunţării clauzelor abuzive şi eliminarea lor din toate contractele de prestări servicii de acelaşi tip, inclusiv din cele referitoare la creditele bancare, a fost amânată pentru a doua oară, noul termen de aplicare fiind 1 octombrie. Prorogarea a fost operată de această dată în Camera Deputaţilor, la votarea proiectului de lege pentru punerea în aplicare a Codului de procedură civilă, după ce Guvernul a fost informat că băncile ar pierde peste un miliard de euro.
La începutul acestui an, Cabinetul Ponta a decis, prin ordonanţă de urgenţă, că articolul din Codul de Procedură Civilă care oferă posibilitatea Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor sau asociaţiilor de protecţie a consumatorilor să denunţe în instanţă clauzele abuzive şi să le elimine din toate contractele de prestări servicii să nu se aplice de la 1 februarie 2013, ci să fie amânat până la 1 iulie 2013.
Băncile doresc eliminarea acestei prevederi din Cod, deşi reglementarea face parte dintr-o Directivă europeană care trebuia aplicată de România încă de la momentul integrării europene, din 2007.
La începutul lunii iunie, Banca Naţională a României a transmis Guvernului un studiu de impact din care rezultă că băncile au calculat pierderi de circa 5 miliarde lei (peste 1,1 miliarde euro) din introducerea proceselor colective privind clauzele abuzive practicate în contractele de creditare încheiate cu populaţia.
Miza proceselor colective rezidă în faptul că băncile vor fi obligate, odată cu introducerea în noul Cod Civil a acestui tip de procese, să modifice, în toate contractele de creditare, clauzele care ar fi considerate abuzive de instanţe printr-un astfel de litigiu.
Simularea BNR a avut în vedere toate clauzele care ar putea fi declarate abuzive de instanţele de judecată, inclusiv în condiţiile în care contractele de credit ar fi considerate