Valea Jiului a intrat din nou „în fierbere” din cauza neînţelegerilor dintre reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara şi cei ai Societăţii Naţionale de Închideri ale Minelor din Valea Jiului. Peste 2.000 de oameni sunt aşteptaţi să protesteze în Petroşani, marţi după-amiază.
În principal, oamenii chemaţi la protest sunt angajaţi ai celor trei exploatări miniere neviabile, Petrila, Paroşeni şi Uricani, intrate în programul de închidere pe următorii şase ani. Sindicaliştii susţin că minerilor li se vor alătura colegii lor de la celelalte patru mine din Valea Jiului, dar şi foştii mineri, acum pensionari.
Probleme sociale
Ortacii se tem că îşi vor pierde locurile de muncă, atâta timp cât huila pe care o extrag din subteran nu îşi găseşte cumpărător. Până în prezent, minele neviabile livrau cărbune la CEH pentru a fi folosit la producerea energiei de termocentralele Mintia şi Paroşeni. Dar silozurile complexului sunt pline, iar conducerea acestuia a refuzat să mai achiziţioneze cărbune de la minele neviabile. Motivul invocat este calitatea slabă şi preţul de 64 de lei pe gigacalorie. CEH oferă Societăţii de Închidere a Minelor un preţ de 49 de lei pe gigacalorie, dar reprezentanţii minerilor refuză categoric oferta.
Contre între CEH şi SNIMVJ
„În momentul de faţă văd o formă destul de duplicitară, de fortuire, de monopol. Şi anume aceea de a determina Societatea Naţională de Închideri de Mine să vândă cărbune la un preţ cât mai scăzut şi să accepte toate capriciile pe care le doreşte Complexul Energetic Hunedoara”, a declarat Petru Drăgoescu, directorul SNÎMVJ.
Daniel Andronache, directorul CEH, a declarat la rândul lui că o soluţie la neînţelegerile dintre cele două societăţi, de care depinde soarta a peste 3.000 de familii este creşterea calităţii cărbunelui livrat de exploatările din Valea Jiului. „Soluţia de creştere a calită