„Problema nu e că nu avem influență, ci că administrația Obama a fost fie insuficient interesată, fie prea prudentă să utilizeze influența pe care America o are.”
Senatorul republican american, John McCain cere suspendarea ajutorului american pentru Egipt, tara in care presedintele ales a fost inlaturat de la putere, pe fondul protestelor populare, prin interventia armatei. Care este logica celor care cer aplicarea de sanctiuni impotriva Egiptului? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.
Aceasta logica este explicata pe larg, in Washington Post, de catre cercetatorul Robert Kagan, de la Institutia Brookings. Acesta aminteste ca raspunsul ambivalent, al administratiei Obama, fata de cele intimplate in Egipt, in ultimele zile, nu este neasteptat. Kagan scrie despre o intreaga istorie in care administratii americane au sustinut dictatori sau au inlaturat-direct sau prin intermediari-regimuri democratic alese in Iran, Guatemala sau Chile.
Eforturi in directia sustinerii democratiei in lume au fost mai numeroase, dar aceste exceptii exista si sint ancorate in interese strategice. Inainte de a ajunge presedinte, Barack Obama parea sa se delimiteze de astfel de politici si exista argumente ca a incercat si incearca sa o faca numai ca realitatile, de multe ori, flexibilizeaza si cele mai bune intentii.
Kagan sustine ca Mohamed Morsi, primul presedinte democratic ales al Egiptului a facut multe greseli, in practica democratica si administrarea economiei. „Pentru incompetenta sa, el merita sa nu mai fie ales, la scrutinul urmator. Pentru maniera in care a inteles domnia majoritatii si folosit practici nedemocratice, el merita mai multe presiuni interne si internationale, in special dinspre Statele Unite care ofera Egiptului cel mai mare ajutor”. Dar autorul articolului din Washington Post se indoieste ca o inte