România a exportat în primele trei luni din acest an 2.682,5 tone de vinuri şi vermuturi obţinute din struguri proaspeţi, în creştere cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când exporturile au totalizat 2.331,3 tone, conform balanţei comerciale cu produse agroalimentare furnizate AGERPRES de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Încasările din exporturile de vin au totalizat 3,68 milioane de euro, în primul trimestru din 2013, cu 18 procente mai mult faţă de suma obţinută în acceaşi perioadă din 2012, respectiv 3,11 milioane de euro.
Vinurile din struguri proaspeţi exportate atât în ţările comunitare, cât şi în cele extracomunitare au totalizat 2.579,4 tone în primele trei luni din acest an, iar vermuturile obţinute din struguri proaspeţi - 103,1 tone.
Conform statisticilor MADR, importurile de vin au fost în perioada menţionată de aproape patru ori mai mari decât exporturile, totalizând 10.067,5 tone, dar s-au diminuat faţă de cantităţile provenite de pe pieţele externe în aceeaşi perioadă din 2012.
Valoarea importurilor de vin din ţările intra şi extracomunitare a totalizat aproape 8,54 de milioane de euro, în primul trimestru din acest an, în scădere cu 22% faţă de cele 10,98 de milioane de euro cheltuite în perioada similară din 2012 pentru o cantitate mult mai mare, respectiv de 18.489,3 tone de vin.
România ocupă locul şase la suprafaţa viticolă în Europa şi locul şapte la producţia de struguri şi de vin, patrimoniul viticol reprezentând 1,6% din patrimoniul agricol şi 2,4% din suprafaţa arabilă a României.
Producţia de vin în 2012 a fost de 3,31 milioane de hectolitri, 2009 fiind un an de vârf cu 5,36 milioane hectolitri. Sectorul viticol din România deţine o piaţă de circa 400 de milioane de euro. Ţara se află în top zece consumatori de vin la nivel mondial cu 22-24 de litri pe cap de locuitor