La nivel mondial, 13% dintre tineri, adica 75 de milioane de persoane, sunt someri iar multi sunt angajati sub nivelul lor de pregatire - conform datelor Organizatiei Mondiale a Muncii. In unele tari rata somajului depaseste nivelul de 30% in randul tinerilor.
Spre exemplu, in Grecia rata somajului a juns in primul trimestru din acest an la 58,4% in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 ani.
Somajul in randurile tinerilor afecteaza cele mai mari economii ale lumii (tarile G20) si, in egala masura, Romania. Mai mult decat atat, se asteapta ca rata somajului in randul tinerilor sa creasca in urmatorii cinci ani, spun reprezentantii EY.
In tarile cele mai afectate, rata somajului in randul tinerilor a depasit chiar 30%. Conform The Economist,rata reala este mult mai mare, estimandu-se ca, la nivel mondial, sunt mai mult de 290 milioane de tineri care nici nu muncesc si nici nu mai studiaza.
Solutii care sa dea rezultate peste noapte nu exista, dar marea speranta sta in antreprenori.
Antreprenorii si IMM-urile sunt motoare semnificativecare genereaza locuri de munca si crestere economica. Conform raportului „Do SMEs create more and better jobs?”, angajatii IMM-urilor (cu mai putin de 250 de angajati) reprezinta, in medie, 2/3 din numarul de angajati din tarile G20. Aceste firme creeaza locuri de munca la o rata dubla comparativ cu companiile foarte mari si sunt mai dispuse sa angajeze persoane aflate in somaj.
Pe langa sustinerea antreprenorilor ca motor generator de locuri de munca, cu cat mai multi tineri vor deveni antreprenori, cu atat va fi mai mica rata de somaj in randul tinerilor, noteaza EY.
Avand in vedere cele doua parghii ce trebuie activate pentru scaderea somajului, ambele bazate pe antreprenori, furnizarea celor mai potrivite instrumente si al celui mai adec