* Consiliul Bursei, solicitat să convoace acţionarii pentru sistemul dualist de conducere
* SIF2 vrea, în două luni, o strategie de colaborare cu OPSPI şi un plan pentru înfiinţarea Contrapărţii Centrale
* Între cererile SIF se numără şi încetarea mandatelor actualului CA
După o serie de avertismente şi critici la adresa conducerii Bursei de Valori Bucureşti, SIF2 Moldova i-a cerut acesteia să convoace, "în mod operativ", acţionarii, ca să decidă trecerea la sistemul dualist de conducere.
Totodată, SIF2 Moldova, care are o deţinere de 4,99% din BVB, cere şi reducerea cvorumurilor necesare ţinerii Adunărilor Generale Extraordinare, în conformitarte cu legea societăţilor comerciale, 31/1990.
Prevederile legii societăţilor comerciale stabilesc cvorum de 25% din drepturile de vot la prima convocare, respectiv de 20% la a doua convocare a AGEA, în timp ce, în prezent, prin statutul Bursei acestea sunt de 75%, respectiv 50% la prima şi a doua convocare.
"Unul dintre principiile de bază ale Guvernanţei Corporative îl reprezintă trecerea la sistemul de administrare dualist, ceea ce impune modificarea Actului Constitutiv al Bursei în acest sens", se arată în justificarea transmisă de SIF Moldova, care continuă: "Astfel se va asigura o separare clară a atribuţiilor executive de cele de supraveghere şi control, eliminându-se astfel orice incompatibilităţi şi/sau conflicte de interese. (...) Totodată, coborârea cvorumului de şedinţă la cel minim prevăzut de lege va conduce la eliminarea blocajelor în adoptarea hotărârilor de maximă importanţă pentru BVB".
Cererea SIF2 Moldova vine după ce AGEA BVB nu s-a ţinut, în repetate rânduri, anul acesta, din cauza neîntrunirii cvorumului. Astfel, proiectul înfiinţării unei Contrapărţi Centrale (CCP) locale nu a putut fi adoptat. CCP-ul este o instituţie impusă la nivel european, din toamnă, pent