Insist pe subiectul ăsta, pentru că nu o singură dată am vazut ce se întămpla când un pacient este subiectul unui act medical eronat...şi am şi păţit-o pe pielea mea :( deci cred că se vor găsi persoane care să fie interesate de cum îşi vor rezolva posibilele cazuri de malpraxis în viitor.
Nu ştiu dacă sunteţi la curent cu proiectul legislativ de modificare a Legii 95/2006 realizat de Ministerul Sănătăţii, prin care se doreşte introducerea unei proceduri de soluţionare amiabilă a cazurilor de malpraxis, prin urmare, m-am gândit să vă spun câteva cuvinte despre acest proiect.
Numeroasele disfuncţionalităţi apărute şi amplificate în sistemul sanitar şi juridic românesc, în ceea ce priveşte despăgubirea pacienţilor, victime ale unor situaţii de malpraxis medical, au generat necesitatea unei modificări în ceea ce priveşte domeniul răspunderii pentru malpraxis.
Actuala procedură de despăgubire prevede o analiză a sesizării unui caz de malpraxis de către o comisie ce funcţionează pe lângă Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene sau a Municipiului Bucureşti.
Prevederile legislative în vigoare precizează obligativitatea personalului medical de a încheia o asigurare de răspundere civilă profesională în domeniul medical, dar fără a face distincţia între asigurarea pentru daune materiale şi daune morale. Având în vedere că spitalul răspunde în solidar cu angajaţii săi, acoperirea prejudiciului revine spitalului în care se produce evenimentul. În practică, asiguratorii refuză acoperirea daunelor morale, iar acest aspect generează o serie de litigii.
Actualul text de lege lasă loc pentru interpretări variate în ceea ce priveşte definirea situaţiilor de malpraxis, modul de a obţine, precum şi conţinutul consimţământului informat al pacientului, obligaţia acordării asistenţei medicale.
Proiectul propus de Ministerul Sănătăţii stabileşte o procedu