În tabloidul britanic „The Sun” a apărut, cu cîteva saptamîni în urmă, un articol denigrator la adresa oraşului meu, Bacău. Mai precis, un reportaj.
Domnii de la ”The Sun” (mă rog, reportajul e semnat Antonella Lazzeri, dar prefer să cred că e vorba de un pseudonim) îşi permit să afirme că Bacăul ar fi, citez, „capitala mondială a hoţilor din bancomate”. O afirmaţie pe cît de tendenţioasă, pe atît de neadevărată. În primul rînd, trebuie spus că Bacăul nu e decît capitala judeţului Bacău. În al doilea rînd, adevărata capitală a hoţilor din bancomate este Londra. Numai că hoţii provin din Bacău, în proporţie de şaptezeci sau nouăzeci la sută, depinde de sursă.
Ştirea despre Bacău, capitală a nu contează ce, a produs un mare val de emoţie în rîndurile băcăuanilor şi reacţii dintre cele mai vehemente, atît din partea presei locale, cît şi prin vocea domnului primar al Bacăului, Romeo Stavarache. Mai întîi, în ziarul „Deşteptarea” a fost publicat un articol în care domnii de la „The Sun” sunt puşi la punct într-un mod ferm şi elegant totodată. Printre altele, li se demonstrează acestor domni (sau doamne?) că Bacăul nu are trotuare pavate cu aur, aşa cum cred ei, aproape că nu are trotuare deloc, decît cîteva, în centru. Şi fiindcă tot veni vorba, autorul articolului din „Deşteptarea” le face celor de la „The Sun” o listă de probleme, după cum urmează:
„Bacăul este singurul judeţ din ţară unde salariul mediu net a scăzut continuu în ultimii trei ani, iar perspectivele de creştere sunt timide;
Bacăul este una dintre cele mai sărace regiuni din Uniunea Europeană;
Bacăul este una dintre zonele cu cea mai ridicată rată a şomajului;
Băcăuanii nu reuşesc să îsi achite datoriile din bănci din cauza scăderii continue a nivelului de trai;
Bacăul este unul dintre judeţele cu cel mai mic produs intern brut pe cap de locuitor;
Nu avem ba