Schimbarea regimului islamist prin lovitură de stat şi confruntările violente care au avut loc în Egipt a determinat Uniunea Europeană să ia în calcul modificarea programului de asistenţă financiară acordată statului.
"Continuăm să discutăm cu partenerii noştri egipteni şi, pentru moment, nu intenţionăm să modificăm programul de asistenţă" destinat acestei ţări, a declarat purtătorul de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe.
"Dar acest lucru se poate întâmpla oricând; deocamdată, vom continua să oferim sprijin pentru a menţine regimul democratic", a adăugat Michael Mann.
"Examinăm în permanenţă ajutorul oferit Egiptului şi, în funcţie de situaţia din ţară, ne putem schimba decizia", a afirmat Mann.
Împrumuturile şi ajutoarele financiare externe sunt singurele care au reuşit să menţină economia egipteană pe linia de plutire în ultimul an. Însă banii furnizaţi de puterile occidentale nu au fost pe măsura promisiunilor făcute de acestea în timpul Primăverii Arabe, când SUA şi UE s-au angajat să sprijine cu mai multe miliarde de dolari tranziţia către democraţie a statelor arabe.
Prelungirea crizei economice şi tranziţia tulbure către democraţie a ţărilor arabe au dus la sistarea planurilor de asistenţă financiară promise de Statele Unite ale Americii şi de Uniunea Europeană.
Până acum, Statele Unite s-au dovedit rezervate în a comenta evenimentele din Egipt, iar Washingtonul a refuzat să foloseasc sintagma „lovitură de stat”.
Administraţia lui Barack Obama a început să analizeze implicaţiile celei de-a doua revoluţie egipteană. Oficialii de la Washington trebuie să decidă dacă, în actualele condiţii, pot continua planul de asistenţă financiară.
Ajutoarele financiare anuale pe care americanii le furnizează Egiptului au o valoare de 1,5 miliarde de dol