Renovarea unei locuinţe, fie ea apartament sau casă, veche şi îmbătrânită, care necesită reparaţii, confort sporit şi dotări noi, sau a uneia cumpărată de curând şi vreţi să o finisaţi sau să o personalizaţi, se dovedeşte a fi un şir lung de operaţiuni de complicate, costisitoare şi, uneori, de durată.
Dacă sunt respectate nişte reguli de bază rezultatul va fi o locuinţă mai frumoasă, mai sigură şi cu confort mai mare. Desigur, renovarea se poate aplica unei singure funcţiuni (baia sau bucătăria, de exemplu) şi în acest caz lucrările vor fi mai mici, ca şi bugetul.
Reabilitarea presupune aducerea unei clădiri la parametri iniţiali de funcţionare, în timp ce restaurarea se referă la respectarea cu stricteţe a finisajelor şi arhitecturii originale. Vorbim în special în aceste cazuri despre acel şir lung de operaţii complicate, de durate mari de realizare şi bugete care, uneori, pot fi mai mari decât însăşi o construcţie nouă asemănătoare.
Aceasta deoarece nu este simplu de respectat procedura legală, de găsit muncitori pricepuţi, de ales materiale bune (respectând bugetul), de urmat întocmai etapele planificate şi, mai apoi, de achiziţionat mobilierul şi decoraţiunile potrivite.
Oricum, renovarea implică alegerea finisajelor pentru pardoseli, pereţi, plafoane, izolarea (la exterior sau la interior), tâmplăria, instalaţiile - electrică (prize, întrerupătoare, cabluri), de apă (ţevi, robinete, sanitare), gaze, încălzire, ventilare –tâmplăria şi sistemele pentru deschideri, acoperişul, sistemele antiefracţie etc.
În acest material ne vom referi doar la unele aspecte foarte comune, sub formă de ponturi şi recomandări: bugetul, sfaturi pentru vopsit pereţii, izolarea şi renovarea caselor vechi.
Bugetul pentru renovare
Unul dintre factorii care ne determină, de multe ori, să amânăm încă şi încă un an renovarea generală a locuinţei este