La Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe aproape 95% dintre elevi au trecut examenul maturității
Luni în jurul prânzului sute de elevi așteptau nerăbdători să vadă dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat. La avizierele liceelor din Sfântu Gheorghe elevii, părinții, dar și profesorii așeptau afișarea rezultatelor, care s-a făcut fix la ora stabilită, adică 12. Unii s-au bucurat și se gândesc deja la anii studenției, în timp ce alții vor trebui să pună burta pe carte pentru a lua Bac-ul la toamnă.
Rezultate mai bune decât anul trecut
Rezultatele din acest an sunt cu 10 puncte procentuale mai bune decât cele din 2012, când promovabilitatea a fost de 32,42%, față de 42,64% acum, dar cu toate acestea Covasna se află în coada clasamentului pe județe în ceea ce privește procentul elevilor admiși. Județul fruntaș este Brăila, unde peste 74% din elevi au luat examenul, urmat de județele Cluj (70,99%) și Iași (67,55%). Cea mai mică rată de promovare s-a înregistrat în județele Ilfov (27,91%), Teleorman (42,49%), Harghita (43,04) şi Covasna. Locul nu tocmai bun din acest clasament este explicat de inspectorul șef al Inspectoratului Școlar al Județului Covasna, Keresztély Irma, prin faptul că școlile cu profil tehnologic au tras județul în jos. „Dacă ne uităm pe clasament, vedem că pe locurile fruntașe sunt județe unde numărul liceelor teoretice este mai mare decât la noi. În județul Covasna sunt 5 licee teoretice care nu pot compensa procentul mic de promovabilitate înregistrat la școlile tehnologice” – este de părere Keresztély Irma.
Elevii nu au învățat mai mult
În opinia inspectorului șef, creșterea ratei de promovare nu se datorează faptului că elevii promoției 2013 au fost mai conștiincioși sau au învățat mai mult, ci mai degrabă unei selecții făcute tocmai de ei. „La începutul anului școlar am avut 1.989 de elevi în c