Demersul sindicatului CNE Cernavodă de a contesta la Registrul Comerţului înregistrarea hotărârii AGA de majorare a capitalului social al Nuclearelectrica are în spate dorinţa sindicaliştilor de a li se aloca un pachet de acţiuni în cadrul ofertei publice iniţiale de vânzare de acţiuni prin care compania intenţionează să se listeze la bursă.
Contestaţia depusă de sindicat la Registrul Comerţului săptămâna trecută are ca motivare oficială faptul că Franklin Templeton nu avea dreptul legal de a vota pentru majorarea capitalului social al Nuclearelectrica în AGA deoarece sindicaliştii consideră că Templeton nu are calitatea de administrator al fondului. Chiar şi judecată în regim de urgenţă, această contestaţie ar întârzia cu cel puţin o săptămână lansarea ofertei Nuclearelectrica, anunţată pentru data de 10 iulie.
Ieri, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), care coordonează vânzările de acţiuni la companiile de stat din sectorul energetic, s-a întâlnit cu sindicaliştii pentru a încerca să ajungă la o înţelegere.
„Sindicaliştii au solicitat ca să li se dea dreptul de a cumpăra acţiuni conform prevederilor din legea privatizării, aşa cum au avut dreptul şi salariaţii de la Petrom şi Electrica. Noi le-am făcut o propunere şi le-am cerut ca cel târziu mâine (astăzi - n.red.) să ne dea un răspuns. Dacă vor fi de acord şi îşi vor retrage contestaţia, atunci oferta poate începe conform calendarului anunţat“, a declarat Gabriel Dumitraşcu, şeful OPSPI.
Reprezentanţii sindicatului nu au putut fi contactaţi nici ieri pentru comentarii.
Dumitraşcu a mai spus că pentru a beneficia de prevederile din legea privatizării, salariaţii Nuclearelectrica trebuie să-şi facă o asociaţie prin care să cumpere acţiuni şi că vor primi acţiunile la un preţ similar cu cel pe care-l vor plăti investitorii