• În faţa Comisiei de la Veneţia, grupul parlamentar PP-DD şi-a făcut cunoscute 8 aspecte esenţiale
Deputatul Monica Iacob-Ridzi a participat joi, la Parlament, alături de Dan Diaconescu, Simona Man (preşedintele PP-DD), şi alţi deputaţi şi senatori ai PP-DD la o întâlnire cu delegaţia Comisiei de la Veneţia (Comisia Consiliului Europei pentru democraţie prin drept), care s-a aflat la Bucureşti pentru a evalua poziţia partidelor politice din ţara noastră faţă de proiectul de elaborare al noii Constituţii.
În cadrul întâlnirii cu cei 6 delegaţi ai Comisiei de la Veneţia – Thomas Markert, Giorgio Malinverni, James Hamilton, Evgeny Tanchev, Sergio Bartole, Artemiza Tatiana Chisca – s-a susţinut poziţia comună a PP-DD potrivit căreia revizuirea Constituţiei este un act politic necesar, dar nu în orice fel de condiţii.
În acest sens, în opinia PP-DD, susţinută ieri de Dan Diaconescu în faţa Comisiei de la Veneţia, noua Constituţie a României trebuie să ţină cont de următoarele aspecte esenţiale:
- forma de guvernământ a statului trebuie să fie republica parlamentară, Parlamentul fiind ales prin votul liber şi direct al cetăţenilor.
- organizarea teritoriului administrativ al ţării trebuie să cuprindă comune, oraşe, judeţe şi regiuni, în vederea pregătirii cadrului de referinţă pentru regionalizare, element administrativ necesar în actualul context european.
- realizarea alinierii legislaţiei europene cu privire la drepturile câştigate, în acest sens PP-DD doreşte ca dreptul la pensie, dreptul la concediul de maternitate plătit, dreptul la asistenţă medicală şi ajutor de şomaj să nu poată fi restrânse.
- introducerea dreptului la bună administrare, înţelegând prin aceasta ca orice persoană să poată beneficia, în raporturile sale cu administraţia publică, de un tratament imparţial, echitabil şi într-un termen rezonab