FSLI susţine că, deşi promovabilitatea la bacalaureat este 55%, multe dintre diplomele obţinute de absolvenţi sunt "otrăvite", deoarece o parte vor intra direct în şomaj, iar unii dintre cei care vor fi admişi în universităţi cu ajutorul mediei de la bacalaureat vor ajunge pseudospecialişti.
"Chiar dacă procentul de promovabilitate este de 55%, multe dintre aceste diplome pe care le obţin elevii sunt otrăvite, deoarece o parte dintre absolvenţi vor intra direct în şomaj, iar unii dintre cei care vor fi admişi în învăţământul superior cu ajutorul mediei de la examenul de bacalaureat, fie vor ajunge pseudospecialişti, fie vor deveni şomeri după terminarea facultăţii", au arătat, luni, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), într-un comunicat de presă.
Aceştia au precizat că, analizând situaţia înregistrată la examenul de bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2013, se poate constata că sunt angajaţi din instituţii ale statului care "au acţionat abuziv", atât asupra unor profesori din comisiile de examen, cât şi asupra elevilor, "ceea ce demonstrează că în România drepturile cetăţenilor nu sunt respectate".
"Există, din păcate, şi cadre didactice, într-un procent nesemnificativ, care recurg la gesturi ce nu fac cinste acestei nobile meserii", a precizat FSLI.
Pe de altă parte, FSLI atrage atenţia asupra faptului că sumele nete pe care urmează să le primească profesorii care au făcut parte din comisiile examenelor de bacalaureat sunt "umilitoare", respectiv trei lei pentru o lucrare corectată, 19 lei pentru asistenţi şi 330 de lei pentru preşedinţii de comisii.
Totodată, FSLI a arătat că şcoala nu mai este motivantă pentru elevi, din cauza programelor şcolare neadaptate la realitatea de pe piaţa muncii, multora fiindu-le greu să îşi găsească un loc de muncă după absolvirea liceului.
Reprezentanţii FSLI conside