Şomajul în rândul tinerilor este una dintre problemele care afectează numeroase economii ale lumii, inclusiv România, iar cu cât mai mulţi tineri vor deveni antreprenori, cu atât rata şomajului se va reduce, se arată în studiul EY- Avoiding a lost generation.
Studiul, care s-a bazat pe un chestionar la care au răspuns 1.500 antreprenori din ţările G20, dintre care 1.000 sub 40 de ani, arată că antreprenorii consideră că este nevoie de cinci linii de acţiune pentru a susţine activitatea lor. Acestea sunt rezolvarea problemelor de finanţare, reducerea birocraţiei şi a reglementărilor excesive, intesificarea mentoratului, creşterea toleranţei faţă de eşec din partea societăţii, dar şi susţinere din partea guvernelor.
Principala piedică pentru cei care vor să-şi deschidă o afacere rămâne finanţarea. Astfel, 73% dintre antreprenorii care au răspuns chestionarului EY consideră că accesul la finanţare rămâne dificil în ţara lor. Totodată, 49% dintre antreprenori spun că îmbunătăţirea accesului la finanţarea prin platforme inovatoare va avea cel mai mare impact asupra accelerării iniţiativelor antreprenoriale în următorii ani.
O altă problemă a antreprenorilor este cea a mentoratului. Studiul evidenţiază faptul că mentoratul este eficient în dezvoltarea afacerii. Aproximativ 88% dintre antreprenorii care au mentori oameni de afaceri experimentaţi supravieţuiesc în business, potrivit aceleiaşi surse.
A treia linie de acţiune este cea a finaţărilor de la stat. Noua generaţie de antreprenori aşteaptă mai mult ajutor din partea guvernului lor.
Totodată, birocraţia este un subiect adus des în discuţie atunci când se analizează sprijinirea start-up-urilor şi a IMM-urilor. Tinerii antreprenori au nevoie pentru a reuşi de un mediu mai simplu şi prietenos din punctul de vedere al reglementărilor şi al mediului fiscal. Mai mult de 53% dintre antrepr