În 2012, insolvenţele au atins vârful absolut, pierderile creditorilor putând ajunge la circa 13% din PIB-ul României. Capital vă prezintă topul milionarilor cu probleme, dar şi pe cei mai mari „insolvenţi de meserie“
În 2012, aproximativ 28.000 de firme au intrat în insolvenţă, acesta fiind şi cel mai mare număr de la debutul crizei până în prezent şi un record istoric, cu aproape 30% peste precedentul vârf (din 2010, 21.700 insolvenţe). Practic, faţă de anul 2008, 2012 a adus de două ori mai multe insolvenţe, ceea ce arată că vorbim despre un adevărat fenomen. Pentru creditori, insolvenţa unuia dintre clienţi înseamnă un adevărat dezastru în condiţiile în care, în România, nici 5% dintre cei care îşi declară insolvenţa nu ajung să evite falimentul, iar rata de recuperare a creditorilor este cea mai mică din Europa - doar 30%. Dacă acceptăm suma înaintată de preşedintele Uniunii Practicienilor în Insolvenţă din România ca total al masei credale, de peste 110 miliarde de lei, ar rezulta că aproape 80 miliarde lei sunt ca şi pierdute, adică echivalentul a circa 13% din PIB-ul României. Prejudiciul mediu produs furnizorilor de către debitorii intraţi în insolvenţă a ajuns la 210.000 de lei, suficient cât să îngroape o firmă mică sau să creeze probleme mari unei firme medii.
De profesie insolvent
Profitând de legea nu foarte clară, dar şi de uşurinţa cu care judecătorii acceptă planurile (peste 70% din insolvenţele acceptate anul trecut în Bucureşti au fost cerute chiar de patronii respectivei firme), o mulţime de „întreprinzători“ deştepţi folosesc umbrela insolvenţei exclusiv pentru a scăpa de datorii sau pentru a da ţepe. Datele obţinute de Capital de la vrajitorul.eu arată că există patroni care şi-au făcut firme doar pentru a le duce în insolvenţă după ce au creat datorii sau pentru a prelua companii cu mari datorii de la alţii.
În