Ca in cazul examenelor nationale, as vrea sa cred ca procentul de promovare de la bacalaureat cu 11% mai mare decat in alti ani reflecta o crestere de competenta a absolventilor care sa se fi pregatit mai bine si sa fi inteles ca singura cale ar fi invatatura.
Dar, la fel ca in cazul examenelor nationale, nu pot sa cred asa ceva. Nu pot sa cred, pentru ca nimic nu justifica acest salt calitativ cat timp rezultatele simularilor au fost chiar mai proaste decat in anii trecuti, cat timp nu s-a intamplat nicio reforma la nivelul programelor, al corupului didactic, al metodelor de predare.
Ce am vazut insa? Unul dintre cele mai teribile scandaluri de frauda la bacalaureat, care ne-a aratat o adevarata retea de coruptie, de la director de scoala, pana la parinti, cu suspiciune de implicare politica.
Si am vazut o intrega conducere a tarii aliniata de partea potentialilor infractori impotriva procurorilor, desigur inabili, dar care pana la urma nu isi faceau decat datoria.
Imediat au aparut informatii despre zeci de alte retele similare de cumparare a rezultatelor la bacalaureat. Si, atunci, cand nu ai nicio alta explicatie obiectiva pentru rezultate cu mult mai bune, cea mai rationala justificare te duce catre frauda.
Ministrul Pricopie nu pare ingrijorat, dimpotriva mi se pare foarte multumit cu bacalaureatul de anul acesta. Din punct de vedere politic, il inteleg. Scandalul va trece, dar procentul va ramane, dupa cum va ramane satisfactia parintilor sa-si vada odraslele cu diploma de bacalaureat indiferent daca ea are sau nu acoperire in realitate. Parintii voteaza, absolventii voteaza, deci e bine.
Dar mai e cineva fericit. Cu cat mai multi absolventi, cu atat mai mare materia prima pentru fabricile de diplome. Pentru ca exista in Romania o obsesie a patalamalei de studii superioare. Chiar daca ea n