Lecţie de business: un apicultor cu 100 de stupi câştigă aproape 2.000 de euro lunar.
În cazul apicultorilor pricepuţi, meseria le asigură un trai decent, peste media din România. Chiar şi în primul an o stupină produce cel puţin valoarea ei de înfiinţare. Contrar aparenţelor, munca la albine nu încetează nici iarna.
Apicultorii pricepuţi pot trăi liniştiţi, pe standarde comparate cu cele ale clasei medii din vestul Europei, dacă numărul stupilor pe care îi deţin trece de 100. Şi asta pentru că apicultura este una dintre cele mai avantajoase ramuri ale agriculturii. Totuşi, nivelul de investiţii necesare este ridicat, iar munca nu încetează niciodată, având câteva momente de vârf în perioadele de recoltare şi când sunt pregătiţi stupii pentru iernat.
100 de euro stupul
Pentru înfiinţarea unui stup staţionar cu 10 rame pentru faguri cheltuielile necesare sunt de aproape 100 de euro. Preţul este plătit pentru stup, rame şi familia de albine care-l populează. În plus, un apicultor serios are nevoie de accesorii pentru întreţinere şi pentru uşurarea muncii care ridică valoarea investiţiei la aproximativ 200 de euro pentru fiecare stup.
„Banii pentru început sunt mulţi, dar investiţia merită. Eu nu fac această activitate la un nivel foarte înalt, în schimb am pretenţia de a o face tradiţional şi fără chimicale”, ne-a spus Violeta Neagu, apicultor din Iaşi. Dacă accesoriile sunt opţionale, investiţia iniţială în 100 de stupi, cifră avansată de apicultori ca fiind startul pentru o afacere foarte rentabilă, este de 10.000 de euro. La aceste cheltuieli se adaugă cele cu terenul şi, obligatoriu, cu transportul. Normele UE interzic amplasarea stupilor din care se obţine recoltă ecologică la mai puţin de 1 km de orice sursă de poluare.
Profituri mari
Pentru fiecare stup