România nu va scăpa de coduri galbene sau portocalii, iar fenomenele meteorologice extreme cu care s-a confruntat ţara în ultima vreme vor continua în prima parte a acestei săptămâni, au declarat experţi ai Agenţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), pentru „Adevărul“.
„Cel puţin până la începutul săptămânii viitoare, ne aşteptăm să avem în continuare astfel de manifestări. În prima parte a acestei săptămâni vom avea aceleaşi caracteristici“, susţin experţii.
Ce provoacă furtunile
Furtunile sunt provocate de o masă de aer instabilă, care permite dezvoltarea unor nori cu extindere mare pe verticală (aproximativ 12.000 de metri), cunoscuţi şi sub numele de „cumulonimbus“. Formaţiunile noroase de acest tip pot să apară în special după-amiaza. „Aceşti nori pot determina averse, descărcări electrice şi grindină şi apar după ce se atinge temperatura de cumulizare – după orele amiezii – şi pot să apară oriunde în România.
Masa aceasta de aer e instabilă şi fie umezeala crescută, temperatura ridicată, sau modificarea intensităţii vântului, pot duce la formarea acestor nori“, au explicat meteorologii.
Aceşti nori nu au o răspândire foarte mare pe orizontală şi pot afecta numai porţiuni ale unui judeţ. „În jumătate de judeţ poate să fie soare şi frumos şi la 10-20 de kilometri să fie un astfel de nor, să plouă 30 de minute, după care să iasă soarele. Acest nor poate să lase ploaie torenţială, grindină sau vânt mai intens, dar pentru o perioadă scurtă de timp“, spun reprezentanţi ANM. Ploile de la începutul săptămânii trecute au determinat o creştere a umidităţii pe teritoriul ţării, lucru care contribuie la formarea norilor cumulonimbus. Aceştia se dezvoltă sporadic şi, potrivit reprezentanţilor ANM, „este greu de estimat cu 24 de ore înainte, uneori chiar şi cu 12 ore înainte, unde se vor forma“.
„De aceea